Tratament endodontic

Tratament endodontic

Probabil vizitezi acest site deoarece medicul tău dentist generalist a spus cã ai nevoie de un tratament endodontic (tratament de canal). Nu ești singurul pacient în aceastã situaţie! În fiecare an, în toatã lumea, milioane de dinţi sunt trataţi endodontic.

Alegând tratamentul endodontic versus extracţie, alegi pãstrarea dinţilor tăi naturali, ca fundaţie sãnãtoasã pentru o danturã funcţionalã, de lungã duratã.

Dacã nu ai mai fãcut pânã acum un tratament endodontic sau dacã de la ultima procedurã a trecut ceva timp, probabil cã ai mai multe întrebãri sau ai aşteptãri care în prezent nu mai sunt valabile.

În continuare, voi încerca în mod succint şi clar sã rãspund la câteva întrebãri şi sã explic modul prin care, în prezent, tratamentul endodontic îți poate salva dinţii naturali.

 

Cine îmi poate face un tratament endodontic ?

Toţi medicii care au absolvit o facultate de medicinã dentarã, inclusiv medicul tău dentist generalist, sunt instruiţi la un nivel de bază în aceastã specialitate a medicinei dentare. De aceea, pe lângã alte tipuri de tratamente dentare uzuale, aceştia realizeazã şi tratamente endodontice ușoare, de rutină. Este în interesul pacientului sã fie tratat de un medic specialist în endodonție (medic dentist specializat în acest tip de tratament). De aceea, colegii noştri, medicii dentişti generalişti, trimit frecvent pacienţii cu o problemã de cauzã endodonticã la un cabinet specializat. Un medic cu practicã limitatã la endodonţie este suplimentar instruit în aceastã specialitate. Efectuând în mod curent doar acest tip de tratament, are experienţã, rutinã şi antrenament în acest domeniu. În plus, dispune şi de tehnologie performantã, de ultimã generaţie, care îi permite sã rezolve predictibil şi cu cele mai mari şanse de succes, atât cazurile obişnuite, cât şi cele foarte dificile de tratament/retratament endodontic.

Cu ce se ocupã endodonţia ?

Endodonţia, denumire care provine din limba greacã (“interiorul dintelui”) este specialitatea medicinei dentare care se ocupã cu tratarea afecţiunilor dentare, având punct de plecare pulpa dintelui, ţesutul viu situat în interiorul acestuia. Tratamentul endodontic, denumit în limbaj laic tratament de canal, este un tip înalt specializat de tratament dentar, al cãrui obiectiv final îl reprezintã salvarea de la extracţie a unui dinte cu rãdãcina bolnavã.
Pentru a înţelege mai uşor în ce constã tratamentul endodontic, este util, pentru început, sã cunoşti câteva noţiuni elementare de anatomie a dinţilor umani.
Fiecare dinte este format dintr-o coroanã, partea pe care o vedem în cavitatea bucalã, când privim în oglindã, şi una sau mai multe rãdãcini, situate în oasele maxilare, ascunse vederii. Dintele este suspendat în alveolã ca un hamac, prin intermediul fibrelor ligamentului periodontal, care cu un capãt se ataşeazã de suprafaţa rãdãcinii iar cu celãlalt de peretele osos al alveolei. Coroana dintelui este acoperitã de smalţ iar radãcina de cement. Sub aceste straturi exterioare, se aflã dentina, care formeazã cea mai mare parte a dintelui. Aceste trei ţesuturi dure situate la exterior, protejeazã ţesutul moale, viu, denumit pulpa dintelui. Spaţiul din interiorul dintelui unde este situatã aceasta este format din camera pulparã, la nivelul coroanei şi de canalul radicular/canalele radiculare, la nivelul rãdãcinii/rãdãcinilor. Din canalul radicular principal pot pleca ramificaţii denumite canale laterale sau accesorii. Canalul radicular principal strãbate toatã lungimea rãdãcinii. Ajuns în porţiunea terminalã a acesteia, se deschide pe suprafaţa externã prin intermediul unui orificiu, denumit foramen apical principal. Şi canalele laterale comunicã cu exteriorul dintelui prin intermediul foramenelor secundare. Datoritã acestor cãi de comunicare, orice infecţie a pulpei apãrutã şi cantonatã iniţial în spaţiul din interiorul dintelui, se va extinde în timp la ţesuturile din jurul acestuia.
Pulpa dintelui este formatã din vase de sânge, filete nervoase, fibre şi celule. Rolul ei este de a forma, pe perioada de dezvoltare a dintelui, ţesuturile dure din care este compus acesta. Pulpa are un rol important în perioada de creştere şi dezvoltare a dintelui. Ajuns la maturitate, dintele poate supravieţui şi fãrã pulpã, deoarece continuã sã fie hrãnit de ţesuturile care înconjoarã rãdãcina.

Când este necesar un tratament endodontic ?
Tratamentul endodontic (tratamentul de canal) devine necesar atunci când pulpa dintelui este inflamată ireversibil sau s-a necrozat, determinând apariţia unei infecţii în interiorul dintelui. Netratată, această infecţie se extinde de-a lungul canalului radicular spre capătul rădăcinii şi mai departe în oasele maxilare şi structurile moi de vecinătate. Frecvent aceste procese patologice sunt însoţite de durere. În timp, duc la distrugerea ţesuturilor din jurul rădăcinii şi la pierderea dintelui. Îmbolnăvirea pulpei dintelui este cauzată cel mai frecvent de carii profunde, traumatisme şi tratamente dentare repetate. Acestea distrug ţesuturile dure, permiţând pătrunderea bacteriilor în spaţiul din interiorul dintelui şi infectarea pulpei. Semnele care indică o afecţiune de origine pulpară sunt apariţia spontană a durerii, sensibilitate prelungită la cald sau rece, modificarea culorii dintelui, deformarea şi sensibilitatea ţesuturilor moi din vecinătatea dintelui, apariţia unei fistule din care curge puroi, mobilitate anormală a unui dinte, durere la muşcătură etc. Uneori, simptomele pot fi însă absente.

Cum este salvat dintele prin tratament endodontic ?

Pentru a preveni extinderea infecţiei din interiorul dintelui la ţesuturile din vecinătate şi apariţia complicaţiilor, există două posibilităţi terapeutice. Cea radicală este reprezentată de extracţia dintelui cu întregul său conţinut patologic (pulpa bolnavă sau moartă şi bacteriile). Tratamentul endodontic este însă soluţia conservatoare, ce face posibilă păstrarea dintelui. Pentru aceasta, întregul sistem de canale din interiorul rădăcinilor este curăţat riguros şi apoi este umplut cu un material biocompatibil, care previne reinfectarea. După finalizarea tratamentului endodontic trebuie să revii la medicul tău dentist generalist. Acesta va realiza o coroană sau alt tip de restaurare protetică pentru a proteja şi a menţine funcţional dintele tratat endodontic. După restaurare, dintele va funcţiona în condiţii optime, la fel ca şi ceilalţi dinţi.

Este dureros tratamentul endodontic ?
Toate tratamentele sunt efectuate sub anestezie locală profundă.
Între şedinţele de tratament şi câteva zile după finalizarea acestuia este posibilă şi normală apariţia unei sensibilităţi moderate sau medii. În această perioadă, controlul durerii este asigurat prin administrarea de medicamente analgezice şi antiinflamatoare. De asemenea, este indicat repausul funcţional al dintelui aflat în tratament, pacientul fiind rugat să evite să mestece pe partea respectivă.

Etapele tratamentului endodontic
În timpul tratamentului endodontic, după administrarea anesteziei locale, dintele este izolat de cavitatea bucală cu ajutorul unei folii de latex de unică folosinţă, diga dentară, care previne pătrunderea salivei. Tratamentul endodontic este efectuat în una sau două şedinţe şi presupune următoarele etape clinice:

  1. După îndepărtarea cariei şi a materialelor restaurative vechi, medicul îndepărtează din ţesuturile dure dentare pentru a avea acces la camera pulpară şi la orificiile canalelor radiculare.
  2. Pulpa bolnavă sau moartă este îndepărtată şi canalele sunt măsurate.
  3. Canalele sunt curăţate şi lărgite cu instrumente speciale şi sunt dezinfectate cu soluţii chimice. Se sculptează în fiecare canal o formă conică pentru a permite sigilarea etanşă.
  4. Uneori este necesară aplicarea în canale a unei medicaţii antiseptice între şedinţele de tratament. În acest caz, cavitatea de acces este închisă cu o obturaţie provizorie.
  5. Următorul pas, obturaţia de canal, presupune umplerea fiecărui canal cu un material biocompatibil, care previne reinfectarea.
  6. Sub izolare, locul pe unde s-a pătruns în dinte, este închis cu un material de refacere. Uneori, când structurile coronare sunt insuficiente pentru a retenţiona refacerea, pentru ancorare se utilizează un dispozitiv radicular cimentat în canal (“ştift“).
  7. Medicul dentist generalist realizează restaurarea de durată (de exemplu, o coroană).

Care sunt costurile unui tratament endodontic ?

Costul tratamentului variază în funcţie de severitatea afecţiunii şi de dificultatea de rezolvare a cazului. Molarii şi premolarii sunt mai dificil de tratat comparativ cu incisivii şi caninii, de aceea costul tratamentului pentru aceşti dinţi este mai mare.
Costul exact, pentru un caz particular, nu poate fi comunicat decât după ce pacientul a fost consultat.
În general, tratamentul endodontic şi restaurarea dintelui natural costă la fel sau mai puţin decât alternativele, fiind totodată varianta superioară din punct de vedere biologic.

Care sunt beneficiile tratamentului endodontic versus extracţie ?
Unica alternativă la tratamentul endodontic pentru un dinte cu pulpa compromisă este extracţia. Absenţa unuia sau a mai multor dinţi creează probleme de fizionomie, masticaţie şi fonaţie. Pentru a preveni migrarea dinţilor restanţi, modificarea ocluziei (muşcăturii), apariţia durerii şi afectarea articulaţiilor, dinţii extraşi trebuie înlocuiţi cu o restaurare protetică fixă (punte), implante dentare sau o proteză mobilizabilă (care se scoate din cavitatea bucală). Toate aceste substitute presupun manopere chirurgicale sau de intervenţie pe dinţi sănătoşi restanţi, ceea ce înseamnă afectarea acestora, consum important de timp şi de resurse materiale.
Chiar dacă există soluţii protetice moderne foarte bune şi eficiente de înlocuire a dinţilor, nimic nu este mai bun decât dintele tău natural. Investiţia materială şi de timp pentru păstrarea acestuia va fi din plin răsplătită în anii ce vor urma tratamentului.

Orice dinte poate fi tratat endodontic ?
Majoritatea dinţilor pot fi trataţi cu succes. Uneori, un dinte nu poate fi salvat de la extracţie, deoarece canalele sale radiculare nu sunt accesibile, rădăcina este fracturată sau prea scurtă, nu mai are suficient suport osos, sau dintele nu mai este restaurabil. Cu toate acestea, multe cazuri care până nu de mult erau sortite extracţiei, în prezent pot fi rezolvate cu succes, datorită avansului tehnologic şi a cunoştinţelor dobândite recent.

Întotdeauna înainte de a extrage un dinte, solicită o consultație la medicul specialist în endodonție!

Ce trebuie să fac după tratamentul endodontic ?
Tratamentul endodontic, realizat la cele mai înalte standarde de calitate, asigură sănătatea rădăcinilor şi păstrarea dintelui pentru o perioadă îndelungată de timp, adeseori pe parcursul întregii vieţi a pacientului. Pentru aceasta, trebuie îndeplinite câteva condiţii suplimentare obligatorii. În primul rând, restaurarea coronară a dintelui tratat (obturaţie, coroană de acoperire etc.) trebuie să fie realizată la timp (cel târziu într-o lună de la finalizarea tratamentului endodontic) pentru a preveni fractura dintelui şi pătrunderea în interiorul canalelor a salivei ce va duce la reinfectarea lor. Pătrunderea bacteriilor în canale anulează tratamentul endodontic! La cel mai mic semn de afectare coronară (fractura obturaţiei, mobilizarea coroanei, apariţia unei fisuri/fracturi sau a unei carii pe dinte) pacientul trebuie să se prezinte la medicul dentist generalist pentru refacerea sau înlocuirea acesteia.
Respectând controalele periodice (cel puţin o dată pe an) şi măsurile de igienă orală riguroasă, pacientul contribuie decisiv la succesul tratamentelor efectuate şi menţinerea sănătăţii sale dentare.

Care sunt şansele de reuşită ale tratamentului endodontic ?
Tratamentul endodontic efectuat corect are o rată de succes atestată prin studii clinice apropiată de 95%. Dintele tău va fi tratat numai dacă există şanse crescute de reuşită. Cu toate acestea, medicina, în general, nu este o ştiinţă exactă. 5% din cazuri pot necesita intervenţii suplimentare chirurgicale sau pot ajunge la extracţie.