Retratament endodontic

Retratament endodontic

Încă o șansă să îți păstrezi dintele !

Îngrijit corespunzãtor, un dinte tratat endodontic corect, poate funcţiona optim, timp îndelungat, la fel ca ceilalţi dinţi integrii. În unele cazuri, însã, dupã tratamentul iniţial, nu este obţinut rezultatul dorit. Alteori, dupã o perioadã de timp scurtã sau îndelungatã (luni sau ani) de la un tratament endodontic reuşit, anumite condiţii nefavorabile pot duce la reapariţia infecţiei şi a durerii.

Multe dintre aceste cazuri pot fi retratate predictibil şi cu succes în prezent. Îți este astfel oferitã încã o şansã sã pãstrezi dintele tău natural!

Întotdeauna înainte de a extrage un dinte, solicită o consultație la medicul specialist în endodonție!

 

Cine poate face un retratament endodontic ?
Toţi medicii dentişti învaţã în timpul facultãţii sã efectueze tratamente endodontice. Deoarece retratamentul endodontic presupune manopere mult mai dificile comparativ cu tratamentul iniţial, pentru a avea șanse reale și crescute de succes aceste cazuri trebuie tratate într-un un cabinet specializat.
Este în interesul pacientului sã fie tratat de cãtre un medic dentist specialist în endodonţie. Un medic dentist, care şi-a limitat practica la aceastã specialitate, efectueazã doar tratamente endodontice. Are antrenament, experienţã, rutinã şi dispune de tehnologie avansatã şi cunoştinţe de ultimã orã în domeniu. Astfel, acesta poate rezolva predictibil şi cu cele mai mari şanse de succes atât cazurile de rutinã cât şi cele extrem de dificile de retratament endodontic.

Din ce cauzã am nevoie de un retratament endodontic ?
Medicina, în general, nu este o ştiinţã exactã. Succesul oricãrui tip de tratament depinde de o multitudine de factori, dintre care unii nu pot fi controlaţi de cãtre medic sau de cãtre pacient.

Cauze care frecvent duc la eşecul tratamentului iniţial pot fi :

• canale radiculare înguste sau curbe ce nu au fost curãţate suficient
• microanatomia complexã a scãpat neobservatã
• restaurarea de duratã a dintelui tratat endodontic, menitã sã îl protejeze, nu a fost realizatã la timp
• restaurarea de duratã a permis pãtrunderea salivei şi a bacteriilor în interiorul dintelui şi reinfectarea sa

În alte cazuri, o problemã recent apãrutã, compromite un tratament iniţial reuşit :

• o carie pe dintele tratat care expune obturaţia de canal la salivã şi bacterii
• o coroanã care şi-a pierdut în timp adaptarea sau o obturaţie fracturatã expune dintele tratat la infecţie.

Cum decurge un retratament endodontic ?

La început se face o evaluare a cazului şi îți sunt explicate alternativele de tratament. Dacă împreună cu medicul endodontist decideţi retratarea dintelui, se trece la prima etapă a tratamentului propriu-zis. Pentru a avea acces la canalele radiculare, în majoritatea cazurilor de retratament endodontic este necesară demontarea şi îndepărtarea unor construcţii restaurative complexe (coroană, material de refacere de bont, dispozitiv radicular). Urmează îndepărtarea materialelor de obturaţie din canalele radiculare şi prepararea şi curăţarea lor. Totodată, dintele este atent examinat pentru identificarea canalelor suplimentare prezente. Canalele curăţate şi dezinfectate sunt umplute la final cu un material de obturaţie biocompatibil, care previne reinfectarea.
După finalizarea retratamentului endodontic, trebuie să te întorci la medicul tău dentist generalist, care va realiza restaurarea coronară de durată a dintelui, menită să îl protejeze.

Este retratamentul endodontic cea mai bună alegere pentru mine ?

Dinţii retrataţi endodontic pot funcţiona optim, timp îndelungat, adeseori pe parcursul întregii vieţi a pacientului. Păstrarea dintelui natural, atunci când medicul endodontist consideră că este posibil, reprezintă întotdeauna cea mai bună alegere pentru pacient.
Avansul tehnic influenţează constant modul în care este practicată endodonţia. De aceea, este posibil ca medicul endodontist să poată utiliza la retratament o metodă nouă, care nu a fost disponibilă la momentul efectuării primei proceduri. Dacă dintele tău prezintă o anatomie complicată care nu a fost suficient tratată iniţial, este posibil ca retratamentul să rezolve problema.
Medicina nu este o ştiinţă exactă. De aceea, rezultatul tratamentului nu poate fi garantat. Înainte de începerea retratamentului îți vor fi prezentate alternativele şi şansele de succes. Dintele va fi retratat numai dacă există şanse crescute de reuşită.

Care sunt costurile unui retratament endodontic ?
Costurile variază în funcţie de dificultatea de rezolvare a cazului. Retratarea unui dinte compromis presupune consum mare de timp, materiale costisitoare şi manopere laborioase. Procedura este complicată deoarece necesită îndepărtarea tratamentului anterior şi timp de lucru extra dedicat identificării şi tratării anatomiei suplimentare care a dus la eşec. Din aceste motive, costul retratamentului este mai mare comparativ cu cel al tratamentului iniţial.
Costul exact, pentru un caz particular, este comunicat după consultaţie.

Care sunt alternativele retratamentului endodontic ?
Singura alternativă este extracţia dintelui. Absenţa unuia sau a mai multor dinţi creează probleme de fizionomie, masticaţie şi fonaţie. Pentru a preveni migrarea dinţilor restanţi, modificarea ocluziei (muşcăturii), apariţia durerii şi afectarea articulaţiilor, dinţii extraşi trebuie înlocuiţi cu o restaurare protetică fixă (punte), implante dentare sau o proteză mobilizabilă (care se scoate din cavitatea bucală). Toate aceste substitute presupun manopere chirurgicale sau de intervenţie pe dinţi sănătoşi restanţi, ceea ce înseamnă afectarea acestora, consum important de timp şi de resurse materiale.
Chiar dacă există soluţii protetice moderne foarte bune şi eficiente de înlocuire a dinţilor, nimic nu este mai bun decât dintele tău natural. Investiţia materială şi de timp pentru păstrarea acestuia îți va fi din plin răsplătită în anii ce vor urma tratamentului.
Retratamentul endodontic şi restaurarea dintelui natural costă la fel sau mai puţin decât alternativele, fiind totodată varianta superioară din punct de vedere biologic. Optând pentru retratament endodontic, salvezi dintele natural şi economisești bani.